In 1871 namen leden van arbeiders-vereniging ‘Help U Zelven’ het heft in eigen hand met een uniek plan om zelf woningen te gaan bouwen: van, door én voor arbeiders. We gaan terug naar het jaar 1866. In zijn geboortestad Goes geeft Jacques de Witt-Hamer een lezing over de voordelen van de coöperatieve arbeidersvereniging. Zestien arbeiders zijn na afloop zo geïnspireerd dat ze een paar jaar later de arbeidersvereniging ‘Help U Zelven’ oprichten.

Elke week zetten de leden een dubbeltje opzij voor een eigen woning van goede kwaliteit. Uiteindelijk is er genoeg geld gespaard om een lening aan te gaan om huizen te bouwen. Op 28 mei 1872 werd de eerste steen geplaatst van de rijwoningen aan de Van der Spiegelstraat in Goes. Drie jaar later, in 1875 is één van de eerste sociale huurwoningen van Nederland klaar. Na verloop van tijd is de arbeiders- vereniging ‘Help U Zelven’ gestopt en is het woningbezit bij de rechtsvoorgangers van Beveland Wonen terechtgekomen. We zijn er trots op dat we al 150 jaar mensen helpen aan een sociale huurwoning.

150 jaar sociale huisvesting op de Bevelanden

Welkom op deze speciale jubileumpagina. Dit jaar vieren we 150 jaar sociale volkshuisvesting op de Bevelanden. Hoe wij dit met u gaan vieren?
Hou deze pagina in de gaten, de komende tijd zullen wij de feestelijke momenten hier met u delen.