Ongedierte en plaagdieren

Het bestrijden van ongedierte is een taak van de huurder. Op deze pagina leest u informatie over wat u kunt doen om ongedierte te bestrijden.

Bijennesten
U bent als huurder zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van nest aan uw woning of in uw tuin.
Beveland Wonen zorgt voor het herstel van eventuele schade als dit door bijen is veroorzaakt nadat het nest is verwijderd.

U heeft een bijenzwerm gevonden
Vanaf het eind van het voorjaar tot midden zomer verlaten grote groepen bijen met een koningin hun oude onderkomen, op zoek naar een nieuwe woonplaats. Terwijl verkenners de omgeving afspeuren wachten de overige bijen in een grote klomp (bekend als een "tros") aan bijvoorbeeld een tak, een dakrand of in een heg. Hoewel een bijenzwerm er dreigend uit kan zien, is ze niet gevaarlijk. Bijen zijn er niet op uit om je te steken. Ze zijn alleen op doorreis en hebben niets te verdedigen. Neem afstand tot een zwerm en laat het met rust. Bijenhouders helpen u graag van de zwerm af. Op verzoek komen ze de zwerm scheppen en nemen hem mee om het volkje in een kast of korf onder te brengen. Het kan zijn dat ze een kleine vergoeding vragen voor hun werk.

De volgende personen kunt u benaderen
Zuid Beveland

Gerrit Jacobse 06-47033422 (Goes)
Peter van den Dries 0113-563138 of 06-11843061 (Heinkenszand)
Laurens Lindenbergh 06-15310111 (Kapelle)
Manuel van Nieuwdorp 06-14454438 (Kapelle)
Jan Koeman 06-10874388 (Kloetinge)
Olivier Goud 06-54688826 (Waarde)

Noord Beveland
Eric Mahieu 06-54983171 (Kamperland)
Johan Jol 06-50969126 / 0113-373092 (Colijnsplaat)
Huurder zelf regelen en kosten betalen.

Wespen etc.
U, als huurder bent zelf verantwoordelijk voor verwijderen of laten bestrijden van nest. Beveland Wonen voert reparatie/herstel uit nadat het nest is verwijderd. Alleen de gaten dichten is een geen goed idee omdat de wespen dan in de val zitten. Wespen raken in paniek, gaan knagen om te kunnen ontsnappen en als ze binnen in huis komen zullen ze zich hier verspreiden.

Nadat het nest is verwijderd/bestreden kunt u contact opnemen met Beveland Wonen. Wij bieden u hulp om de gaatjes in de gevel/bij kozijn dicht te maken en/of eventuele schade die door wespen etc. is veroorzaakt te herstellen.

Hieronder treft u een aantal ongediertebestrijders aan waarmee u in contact kan komen of informatie opzoeken via websites. Let hierbij op: het regelen en de kosten zijn voor uzelf.

- B&E Plaagdier Beheersing 0113- 405667 www.beongedierte.nl
- Traas ongediertebestrijding 088-2212122 www.traasongediertebestrijding.nl
- Zuid West Prevent Plaagdierdeskundige 0113-745901 www.zuidwestprevent.nl

Nest in/aan een complex
Het weghalen en kosten hiervoor zijn voor Beveland Wonen.

Ratten
Beveland Wonen kan geen hulp bieden met ratten, woont u in de Gemeente Borsele? Zij bieden hulp bij rattenbestrijding tel. 0113-238453.
Muskusratten? Belt u dan het Waterschap tel. 0118-621000

Muizen
U bent als huurder zelf verantwoordelijk voor bestrijding van muizen. Let op: het regelen en de kosten zijn voor uzelf. Beveland Wonen zorgt voor herstel van schade die door de muizen is veroorzaakt na bestrijding.

Bedrijven die u kunt benaderen
- B&E Plaagdier Beheersing 0113- 405667 www.beongedierte.nl
ook in de Gemeente Reimerswaal? De informatie is te vinden op https://www.reimerswaal.nl/ongedierte
- Traas ongediertebestrijding 088-2212122 www.traasongediertebestrijding.nl
- Zuid West Prevent Plaagdierdeskundige 0113-745901 www.zuidwestprevent.nl

Zijn er muizen in het complex waar u woont
Neem dan contact met ons op. Beveland Wonen zal dan actie nemen om het probleem te laten verhelpen.

Zilvervisjes
U bet als huurder zelf verantwoordelijk voor bestrijding van muizen. Let op: het regelen en de kosten zijn voor uzelf.

Zilvervisjes kunnen schade aanrichten aan uw huis, wanneer hij in grote aantallen voorkomt. Deze kunnen het behang, zijde, foto's, voedsel en kleding aantasten. Zilvervisjes zijn goed te bestrijden als het om een klein aantal gaat. De diertjes kunnen 3 tot 4 jaar oud worden en het aantal van de zilvervisjes kan snel stijgen.

De oorzaak zijn de goed geïsoleerde huizen, met een slechte ventilatie. Het is een schuw beestje die meestal alleen 's nachts actief wordt en overdag schuilt in naden en kieren. Ze houden van vochtige ruimten. Als de luchtvochtigheid daalt, zal de vermenigvuldiging snel dalen en bent u sneller van de zilvervisjes verlost. Ze zitten graag in de keuken, badkamer, kelder en toilet.

Wat kunt u zelf doen tegen een plaag van zilvervisjes?

- Chemische bestrijdingsmiddelen zoals spuitbus/zilvervisval (merken: HG of Vapona).
Voor grote aantallen is een ongediertebestrijder noodzakelijk.
- Goede ventilatie (lage luchtvochtigheid)
- Droog stoken (lage luchtvochtigheid)
- Naden en kieren afdichten (geen schuilplaats)
- Vangen d.m.v. van een aardappel uit te hollen en in een plasticzakje te doen. De 'visjes' gaan hier dan inzitten om te eten en kunnen er dan niet meer goed uitkomen, waardoor ze vastzitten.
- Temperatuur onder 22 graden houden in uw huis.
- Broedplekken opruimen (kartonnen dozen, kranten ect)

Hieronder treft u een aantal ongediertebestrijders aan waarmee u in contact kan komen of informatie opzoeken via websites. Let hierbij op: het regelen en de kosten zijn voor uzelf.

- B&E Plaagdier Beheersing 0113- 405667 www.beongedierte.nl
- Traas ongediertebestrijding 088-2212122 www.traasongediertebestrijding.nl
- Zuid West Prevent Plaagdierdeskundige 0113-745901 www.zuidwestprevent.nl

Overlast van vogelnesten
Vogelnesten in de goot, onder dakpannen of bij de schoorsteen kunnen voor overlast zorgen. Beveland Wonen is niet verantwoordelijk voor het weghalen van vogelnesten. Als het nest schade veroorzaakt aan de woning, herstellen wij de schade. Dit doen we altijd na het broedseizoen én als het nest is verlaten.

Alle vogels die binnen de Europese Unie in het wild leven worden beschermd volgens de Wet natuurbescherming. Deze wet houdt in dat broedende vogels niet verstoord mogen worden, in welke vorm dan ook. Het is dan ook niet toegestaan om hun nesten te verwijderen.
Kijk voor meer informatie op de website van de Vogelbescherming https://www.vogelbescherming.nl/

Overlastklachten van meeuwen in de binnenstad van Goes
Gemeente Goes helpt inwoners en bedrijven in de binnenstad om de meeuwenplaag onder controle te houden. U kunt de app Fixi downloaden en hier makkelijk een melding maken. Meer informatie leest u hier.